Αναζήτηση - Περιεχόμενο
GoogleSiteSearch
Αναζήτηση - Κατηγορίες
Αναζήτηση - Επαφές
Αναζήτηση - Περιεχόμενο
Αναζήτηση - Ροές Ειδήσεων
Αναζήτηση - Διαδικτυακοί Σύνδεσμοι

Τα ελκυστικά λευκά κρασιά της Αλσατίας

Γράφτηκε από τον/την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS
Κατηγορία: ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠΟΤΟ

Στην ψυχρή Αλσατία, μια πανέμορφη περιοχή που αποτελεί γαστρονομικό και οινικό παράδεισο μπορούμε να βρούμε τα πιο απολαυστικά λευκά κρασιά, ιδανικά για την εποχή αυτή που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και όχι μόνο.

Η Αλσατία βρίσκεται στην βόρεια Γαλλία, στα σύνορα με την Γερμανία και χωρίζεται από την υπόλοιπη Γαλλία από τα Βόσγια Όρη. Τα περισσότερα κρασιά που παράγονται, με εξαίρεση κάποια ερυθρά που παράγονται από Pinot Noir είναι λευκά μονοποικιλιακά κρασιά με έντονο, ευχάριστο φρουτώδη χαρακτήρα που συνήθως είναι ξηρά ενώ δεν είναι λίγα τα κρασιά που περιέχουν κάποιο ποσοστό σακχάρων *. Οι τέσσερις κύριες ποικιλίες που καλούνται στην Αλσατία ‘Ευγενικές’ είναι οι λευκές Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris Μuscat ενώ σημαντική είναι και οι Sylvaner και Pinot Blanc.

Τα κρασιά από Riesling έχουν υψηλή οξύτητα, με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, μήλων και λουλουδιών όταν είναι φρέσκα που εξελίσσονται σε αρώματα μελιού και πετρελαίου όσο ωριμάζουν. Είναι ιδανικά να πίνονται σαν απεριτίφ, η συνοδεύοντας σαλάτες, θαλασσινά και λευκά κρέατα με αρωματικές σάλτσες. Τα Gewurztraminer έχουν μέτρια οξύτητα, είναι πολύ έντονα στην μύτη με αρώματα εξωτικών φρούτων, πικάντικες νότες, γεμάτο στόμα, πολύ συχνά με κάποια γλυκύτητα ενώ μπορούν να παλαιώσουν για αρκετά χρόνια. Συνοδεύουν πολύ καλά πικάντικα πιάτα από την ανατολίτικη κουζίνα αλλά και καπνιστά ψάρια και δυνατά τυριά ιδιαίτερα αυτά που παράγονται στην περιοχή. Τα Pinot Gris είναι κρασιά πλούσια, με υψηλό αλκοόλ, με έντονα αρώματα που θυμίζουν και αυτά τροπικά φρούτα που εξελίσσονται σε ώριμα αρώματα μαρμελάδας και μελιού.

Και τα Pinot Gris μπορεί να γλυκίζουν και να συνδυάζονται με τα δυνατά τοπικά τυριά και τα ανατολίτικα πικάντικα πιάτα. Tα κρασιά που παράγονται από Muscat, Sylvaner και Pinot Blanc εμφανίζουν αρώματα φρέσκων φρούτων και λουλουδιών, έχουν δροσερή οξύτητα και μέτριο αλκοόλ και είναι καλύτερα να καταναλώνονται φρέσκα. Συνοδεύουν ελαφριά πιάτα θαλασσινών και σαλάτες αλλά πίνονται πολύ ευχάριστα και σαν απεριτίφ.

Οι Weinbach, Trimbach, Hugel, Beyer και Ostertag είναι κάποιοι από τους καλύτερους παραγωγούς της Αλσατίας, κρασιά των οποίων εισάγονται στην Ελλάδα.

* Tips  Αν δείτε στην φιάλη Αλσατικού κρασιού την ένδειξη Vendange Tardive (VT) να περιμένετε ένα κρασί με κάποια γλυκύτητα ενώ αν δείτε την ένδειξη Selection de Grains Νobles (SGN) θα απολαύσετε ένα γλυκό κρασί.