Αναζήτηση - Περιεχόμενο
GoogleSiteSearch
Αναζήτηση - Κατηγορίες
Αναζήτηση - Επαφές
Αναζήτηση - Περιεχόμενο
Αναζήτηση - Ροές Ειδήσεων
Αναζήτηση - Διαδικτυακοί Σύνδεσμοι

Ταξιδεύοντας στα νησιά μέσα από τα λευκά ξηρά κρασιά τους

Γράφτηκε από τον/την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS
Κατηγορία: ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠΟΤΟ

Για όσους επισκεφτούν τα Ελληνικά νησιά το καλοκαίρι σας προτείνουμε να αναζητήσετε τοπικά κρασιά από Ελληνικές ποικιλίες. Αλλά και όσοι δεν πάμε σε κάποιο νησί μπορούμε να ταξιδέψουμε νοερά δοκιμάζοντας  ξηρά λευκά κρασιά (που μπορούμε να τα βρούμε σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας) που θα μας φέρουν την αύρα και την δροσιά των νησιών από όπου παράγονται.

Πάμε λοιπόν μια σύντομη περιήγηση στα νησιά μέσω των ποικιλιών τους.

ΠΟΠ Σαντορίνη*: Ξεκινάμε από την Σαντορίνη όπου κυριαρχεί το Ασύρτικο  που μας δίνει λευκά ξηρά κρασιά με υψηλή οξύτητα, αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινων μήλων, μεταλλικότητας και ορυκτών όταν είναι φρέσκα που εξελίσσονται σε αρώματα μελιού, κηροζίνης και μανιταριών όσο παλαιώνουν. Τα κρασιά αυτά μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα αλλά μπορούν να παλαιώσουν για πολλά χρόνια αποτελώντας κάποια από τα κορυφαία λευκά κρασιά όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε και γλυκά κρασιά από Ασύρτικο, τα Vinsanto.

ΠΟΠ Πάρος: Στο δεύτερο πιο σημαντικό νησί των Κυκλάδων από ‘Οινικής’ πλευράς, την Πάρο συναντάμε  λευκά ξηρά κρασιά που παράγονται από  την ποικιλία Μονεμβασιά  και εμφανίζουν έντονα αρώματα φρούτων , σχετικά υψηλό αλκοόλ και ευχάριστη οξύτητα .

ΠΟΠ Πεζά: Αφήνοντας πίσω τις Κυκλάδες, πάμε στην Κρήτη, όπου υπάρχει πληθώρα λευκών ποικιλιών που δίνουν εξαιρετικά κρασιά. Θα σταθούμε στην Βηλάνα την πιο πολυφυτεμένη λευκή ποικιλία του νησιού. Τα κρασιά έχουν σχετικά απαλό χρώμα, δροσερή οξύτητα, μέτριο σώμα και αρώματα που θυμίζουν τροπικά φρούτα και εσπεριδοειδή.

ΠΟΠ Ρόδος: Στα Δωδεκάνησα θα κάνουμε στάση στην Ρόδο για να γνωρίσουμε το Αθήρι, που δίνει ελαφριά κρασιά με μέτρια οξύτητα, μέτριο αλκοόλ και ευχάριστα αρώματα λεμονιού, γκρέιπφρουτ και λουλουδιών.

ΠΟΠ Λήμνος: Ανεβαίνοντας βόρεια στο Αιγαίο, φτάνουμε στην Λήμνο όπου ευδοκιμεί το Μοσχάτο Αλεξάνδρειας δίνοντας ελαφριά κρασιά με έντονα αρώματα  σταφυλιών, εσπεριδοειδών και λουλουδιών και μέτρια οξύτητα. Θα βρείτε και γλυκά κρασιά από αυτήν την ποικιλία.

ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας: Τελευταία στάση στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στην Κεφαλονιά. Εδώ κυριαρχεί η Ρομπόλα που δίνει κρασιά με σχετικά υψηλή οξύτητα, μέτριο σώμα και ευχάριστα αρώματα εσπεριδοειδών, μήλων, λουλουδιών και μεταλλικότητας.

Με εξαίρεση το Ασύρτικο από την Σαντορίνη, τα περισσότερα από τα παραπάνω κρασιά είναι προτιμότερο να τα απολαμβάνεται φρέσκα για να διατηρούν τον ευχάριστο φρουτώδη χαρακτήρα τους και την φρεσκάδα τους. Συνοδεύουν ευχάριστα σαλάτες, όστρακα, θαλασσινά, λαδερά, ελαφριά πιάτα λευκών κρεάτων, ζυμαρικά  αλλά και πολλά άλλα ελαφριά καλοκαιρινά εδέσματα της Ελληνικής κουζίνας.

*Tip: Τα περισσότερα από αυτά τα κρασιά δεν θα τα βρείτε με την αναγραφή της ποικιλίας στην ετικέτα αλλά με την όνομα της ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) που επιτρέπεται να φέρουν τα λευκά κρασιά από αυτές τις ποικιλίες.