Αναζήτηση - Περιεχόμενο
GoogleSiteSearch
Αναζήτηση - Κατηγορίες
Αναζήτηση - Επαφές
Αναζήτηση - Περιεχόμενο
Αναζήτηση - Ροές Ειδήσεων
Αναζήτηση - Διαδικτυακοί Σύνδεσμοι

Ο "πολυμήχανος" Γιώργος Σκούρας

Γράφτηκε από τον/την Κωνσταντίνος Ανδρούτσος
Κατηγορία: ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠΟΤΟ

Όποιος ακουμπά με σεβασμό στα χείλη του το ποτήρι του κρασιού, γνωρίζει και τον κο Γεώργιο Σκούρα. Ένας μαέστρος των αμπελώνων, που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τις δραστηριότητες της καταξιωμένης οινοποιίας στην Αργολίδα του Κτήματος  Σκούρας.

 

Με σπουδές στην Dijon (Γαλλία) , στον κλάδο της γεωργίας και με αφορμή τη γνωριμία του με οινολόγο της Βουργουνδίας, ο Γ. Σκούρας επιλέγει να αλλάξει πορεία. Η μεταστροφή της κατεύθυνσης σπουδών τελικά αποδείχθηκε ονειρικά επιτυχής, αφού εδώ και πολλά χρόνια, τα βραβεία των οινικών του δημιουργιών, παρατάσσονται δίπλα από τις διαδοχικές χρονιές και τις  χρωματίζουν… άλλοτε χρυσοκίτρινες, άλλοτε βαθυκόκκινες μα πάντοτε λαμπερές όσο και τα κρασιά που τις συνοδεύουν.

Η λέξη καινοτομία, για τον κο  Γ. Σκούρα αντικατοπτρίζει την επιτυχία, αφού ο «Μέγας Οίνος», θα ξεκινήσει το 1986 και θα σηματοδοτήσει το πρώτο ελληνικό κρασί που δημιουργήθηκε από μια ελληνική (Αγιωργίτικο) και μια ξένη ποικιλία (CabernetSauvignon). Θα σημειωθεί επίσης ως το πρώτο κρασί που κυκλοφόρησε σε φιάλη 0,75, Magnumκαι εξακολουθεί με την ίδια στιβαρή πολυπλοκότητα αλλά και φινέτσα έως και σήμερα να βγαίνει ακριβώς στις ίδιες φιάλες.

 

Όλα τα παραπάνω γνωστά… εμείς θελήσαμε να δούμε από κοντά όχι μόνο τον γνωστό οινοπαραγωγό, αλλά τον οινολόγο-άνθρωπο. Απολαύσαμε κάθε λέξη του κου Σκούρα και ανακαλύψαμε ότι εκτός από επιτυχημένα κρασιά, η ζεστασιά, το χιούμορ και η κουλτούρα τον καθιστούν έναν εξαίρετο συνομιλητή με πολιτισμικά στοιχεία που δύσκολα συναντάς στις μέρες μας.

- Κατά το ξεκίνημά σας, είχατε φανταστεί την εξέλιξη και τη σημερινή σας καταξίωση στον χώρο του κρασιού?

Μεγάλο το ταξίδι και όμορφο. Τα περισσότερα που συνέβησαν ήταν στόχοι βαλμένοι από νωρίς, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει την υλοποίησή τους, για την οποία χρειάστηκε με την βοήθεια του Θεού, πολύ εργασία, επιμέλεια και συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση, γνώση της αγοράς και διόρθωση της πορείας.

- Υπάρχει σήμερα κάποιο όνειρο ανεκπλήρωτο στις δραστηριότητες σας  που αφορούν στο κρασί?

Αλίμονο αν σταματούσαν τα όνειρα. Το κεφάλι μου γεννάει σαν κουνέλα ασταμάτητα, projects, πειραματικά αμπέλια, κρασιά, συνθέτουν τα ατομικά βήματα. Όμως εκείνο που με νοιάζει πάνω απ’όλα είναι να δω το ελληνικό κρασί να αναγνωρίζεται στην παγκόσμια αγορά και να παίρνει την θέση που του αξίζει.

- Η ζωή ενός αμπελουργού, για πολλούς από εμάς φαντάζει ρομαντική και ιδιαίτερη. Θέλετε να μας μιλήσετε όμως για τις δύσκολες στιγμές που συναντά κάποιος ασχολούμενος με την οινοπαραγωγή και μάλιστα στο σημείο που τα βραβευμένα κρασιά καταστούν αυτή τη θέση ακόμα πιο υπεύθυνη?

Όπως το λέτε. Ιδιαίτερη. Η δουλειά μας είναι πολύ σύνθετη, έχει να κάνει με πολλές δύσκολες στιγμές που συναντά κανείς τόσο στην αμπελοκαλλιέργεια – βροχές, αντίξοες συνθήκες, ασθένειες, χαλάζια, χίλια δύο – έχει να κάνει και με την ανάγκη ζήτησης υψηλών standards στην παραγωγή κρασιού. Ουσιαστικά πρόκειται για δόσιμο μυαλού, ψυχής, ανθρώπινου κόπου. Όμως όταν η μεγαλειώδης στιγμή έρχεται και το νέο κρασί σού κλείνει το μάτι και αναγνωρίζεις την επιθυμητή ποιότητα, τότε οι στιγμές είναι μαγικές. Πάντα με συγκινεί η θέα ενός ποτηριού ποιοτικού κρασιού. Κλείνει μέσα του τον κόπο και την δικαίωση. Κρύβει μέσα του την ανάγκη να το μοιραστείς με άλλους ανθρώπους γύρω σου. Πώς να το κάνουμε, πρόκειται για πολιτισμό. Και όλο αυτό το ρομαντικό και ιδιαίτερο, απαιτεί ομάδα εργασίας, ένα dream team που εργάζεται και επιμελείται τα πάντα.

- Κε Σκούρα, θα σας αναφέρουμε μερικές λέξεις  ή μικρές προτάσεις και θα θέλαμε να μα πείτε τι σημαίνουν αυτές για εσάς, ακόμα και αν αυτό μεταφράζεται με κρασί…

Γυμνό: Μέγας Οίνος. Είναι τα αμπέλια που με συγκίνησαν και που με έκαναν να εμπιστευτώ την γη του τόπου αυτού, για να κάνω το πιο σπουδαίο κρασί του οινοποιείου.

«Εν οίνο αλήθεια»: Αγιωργίτικο Σκούρας. Ένα κρασί που μέσα από την ποιοτική του απλότητα τονίζει την χαρά της ζωής.

Αγάπη: Viognier. Εκλεπτυσμένο κρασί που χρειάζεται φροντίδα, ήρεμο, ήσυχο, κρασί για κουβέντα και χαλάρωση.

Φιλία: Σύνορο. Κρασί βαθύ, στοχαστικό κρασί, που αγαπά να μοιράζεται με όλους.

Έρωτας: Φλέβα. Κόβω φλέβες που λένε. Βαθύ κόκκινο , αδιαπέραστο, έντονο με αρώματα που σου τρυπάνε την μύτη και γεύση που ηλεκτρίζει. Κρασί για στιγμές έντασης.

Ελληνική κρίση: Κάθε κρασί που υπογράφεται Σκούρας, έχει την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής. Απλώς διαλέξτε τι πάει στην τσέπη σας. Εμείς εγγυούμαστε τα υπόλοιπα.

- Όπως γνωρίζεται σήμερα είναι η πρώτη μας μέρα στο δημόσιο βήμα του internet γι’ αυτό και άλλωστε σας ζητήσαμε να μας κάνετε «ποδαρικό» .  Θα θέλαμε να μας προτείνεται ένα κρασί που θα μπορούσε να χαρακτηρίζει το site μας εξ’ όσων γνωρίζεται για εμάς.

Grande Cuvee Νεμέα. Μία Νεμέα πλούσια και πληθωρική με νότες μεταλλικότητας. Ένα κρασί που μέσα του κλείνει την ενέργεια της γης και υπόσχεται να μεγαλώσει εξαιρετικά με την πάροδο του χρόνου.