Αναζήτηση - Περιεχόμενο
GoogleSiteSearch
Αναζήτηση - Κατηγορίες
Αναζήτηση - Επαφές
Αναζήτηση - Περιεχόμενο
Αναζήτηση - Ροές Ειδήσεων
Αναζήτηση - Διαδικτυακοί Σύνδεσμοι

Καταλάνα με φράουλες

Γράφτηκε από τον/την Αρετή Μουλακάκη - Chef & Food Editor
Κατηγορία: Γλυκά

Πολλοί την αναφέρουν ως την Ισπανική απάντηση στη Γαλλική crème brulle, που είναι και ο κυριότερος ανταγωνιστής της, μιας και η συνταγή είναι περίπου η ίδια. Η Ισπανική βέβαια ζαχαροπλαστική έχοντας πιο μεσογειακό ταμπεραμέντο, φτιάχνει την κρέμα αυτή πιο αρωματική και παιχνιδιάρικη με την κανέλα να κοντράρει το λεμόνι και αντίστροφα.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η κρέμα καταλάνα προϋπήρξε της κρεμ μπρουλέ και κάποιοι άλλοι θεωρούν πως άδικα κονταροχτυπιούνται Ισπανία και Γαλλία για την προέλευση του γλυκού, γιατί απλά κατά τον 18ο αιώνα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge σέρβιραν μια γλυκιά κρέμα, όπου στην επιφάνειά την έκαιγαν στο σχήμα του οικοσήμου.
Η πιο επίσημη θεωρεία όμως επιμένει στην Καταλονία, όπου το γλυκό αυτό δημιουργήθηκε από μοναχούς. Μάλιστα ο Επίσκοπος, για τον οποίο φτιάχτηκε προς τιμή του, δοκιμάζοντάς το φώναξε «Crema» που στα καταλονική διάλεκτο σημαίνει καμμένη. Από τότε η κρέμα αυτή ονομάστηκε «crema cremada» και εμείς τη γνωρίζουμε ως κρέμα καταλάνα.
Στην Καταλονία όπως και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας η κρέμα καταλάνα σερβίρεται παραδοσιακά στις 19 Μαρτίου στη γιορτή του San Giuseppe.

Κύριο Συστατικό : γάλα, φράουλες, αβγά
Είδος Πιάτου : γλυκό, κρέμα
Χώρα Προέλευσης: Καταλονία
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος Αναμονής : 1 ώρα
Χρόνος Μαγειρέματος : 10 λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : φούρνος, κατσαρόλα
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολο

 

ΥΛΙΚΑ


1 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες
170γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
6 κρόκοι αυγών
Ξύσμα από 2 γλυκολέμονα
2 ξυλάκια κανέλας
50γρ. Κορν φλάουρ
2 κ.γ. ζάχαρη επιπλέον της δοσολογίας για την κρέμα για το καραμέλωμα της επιφάνειας για κάθε μπολάκι που θα γεμίσετε.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα 900γρ. Γάλα (τα υπόλοιπα 100γρ. τα κρατάμε ξεχωριστά) με το ξύσμα γλυκολέμονου και την κανέλα. Μόλις ζεσταθεί κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα ξυλάκια της κανέλας. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και να πάρουν όγκο.
Σταδιακά προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το ζεστό αρωματισμένο γάλα ενώ χτυπάμε. Αδειάζουμε όλο το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και επαναφέρουμε σε χαμηλή φωτιά. Στο γάλα που κρατήσαμε ξεχωριστά (100γρ.) διαλύουμε το κορν φλαουερ, το προσθέτουμε και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου η κρέμα δέσει. Κατεβάσουμε από τη φωτιά αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ψιλοκόβουμε τις φράουλες και τις ανακατεύουμε στην κρέμα.
Γεμίζουμε ατομικά χαμηλά πυρίμαχα μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο όπου πρέπει να μείνουν τουλάχιστον για 1 ώρα. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη, περίπου 2 κ.γ. για κάθε μπολάκι, την οποία καίμε με φλόγιστρο ή σε πολύ δυνατό προθερμασμένο γκριλ για μόλις 2 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει η επιφάνεια.
Αυτό το γλυκό έχει την ιδιαιτερότητα των υφών καθώς σπάει το λεπτό στρώμα καραμέλας και μπλέκεται με την κρέμα, ενώ η θερμοκρασίες πάλλονται ανάμεσα στο ζεστό και στο κρύο και είναι το αποτέλεσμα μαγεία!!!!