Αναζήτηση - Περιεχόμενο
GoogleSiteSearch
Αναζήτηση - Κατηγορίες
Αναζήτηση - Επαφές
Αναζήτηση - Περιεχόμενο
Αναζήτηση - Ροές Ειδήσεων
Αναζήτηση - Διαδικτυακοί Σύνδεσμοι

Κέικ λεμονιού με πράσινο μήλο

Γράφτηκε από τον/την Αρετή Μουλακάκη - Chef & Food Editor
Κατηγορία: Γλυκά

Έντονο φως όταν το κοιτάζεις, απίστευτα ξινό όταν το γευτείς προκαλεί τα «τσικ» στα μάγουλά σου να τρεμοπαίξουν. Το άρωμά του ομως ασύλληπτο. Υπάρχει κάποιος που με κλειστά μάτια δε θα αναγνώριζε το άρωμά του;

Το καλοκαίρι που πέρασε είχα την πολυτέλεια – το χρόνο δηλαδή- να διαβάσω το βιβλίο της Αντιγόνης Πόμμερ με τίτλο «Άρωμα Λεμόνι». Είναι το άρωμα που συνδέει έναν μεσήλικα που ψάχνει τον πρώτο του έρωτα, τέσσερις φίλους που μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη θάλασσα και αφήνει το σημάδι του στις ζωές τους και στα όνειρά τους. Το άρωμα λεμόνι.

Διάβαζα το βιβλίο και είχα τη γεύση μέσα στο στόμα μου. Τρύπωνε με κάποιες φράσεις τόσο έντονα στον ουρανίσκο που δεν κατάφερα να αντισταθώ. Μπήκα στο ερμητήριό μου, την κουζίνα. Πήρα το φλοιό του, το παίδεψα, το μύρισα και το έφτιαξα με πολύ νοσταλγία αυτό το κέικ... Δοκιμάστε το... πριν ή αφού διαβάσετε το βιβλίο.

Κύριο Συστατικό : λεμόνι, πράσινο μήλο
Είδος Πιάτου : Γλυκό, επιδόρπιο
Τόπος Προέλευσης: Διεθνές
Χρόνος Προετοιμασίας: 5-10 Λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ½ ώρα
Τρόπος Μαγειρέματος : κατσαρόλα, φούρνος
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολο
Μερίδες : 12-15 μερίδες

 

 

ΥΛΙΚΑ


4 μέτρια πράσινα μήλα – 430γρ. περίπου
4 μεγάλα αβγά
150γρ. βούτυρο 82-84% λιπαρά
2 λεμόνια, χυμό (περίπου 4 κ.σ.,όχι παραπάνω) και ξύσμα
4 βανιλέττες, ή μισό stick βανίλιας, ή 3-4 σταγόνες σε υγρή μορφή
100γρ. ζάχαρη και 70γρ. ζάχαρη ξεχωριστά
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
125γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240γρ. νερό
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Για τη γέμιση καθαρίζουμε τα μήλα και τα ψιλοκόβουμε. Παίρνουμε το ξύσμα από 2 λεμόνια.
Ζεσταίνουμε το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε 70γρ. ζάχαρη, το μισό ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Όταν αρχίζει αυτό να βράζει προσθέτουμε τα μήλα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Στραγγίζουμε τα μήλα και κρατάμε στην άκρη
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε 100γρ. ζάχαρη και το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα, αφήνοντας κάθε φορά να πιει το μείγμα το κάθε αβγό.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια απαλό και μαλακό μείγμα, ομοιόμορφο.
Βουτυρώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και κολλήσει στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα ζύμης στο ταψί, προσθέτουμε από πάνω τα μήλα και καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά ή μέχρι ότου να σκουρίνει η επιφάνεια και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Το κεικ είναι έτοιμο όταν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα στο μέσον και βγει χωρίς να κολλάει το μείγμα επάνω της. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε μια ώρα να κρυώσει
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη. Συνοδεύεται ευχάριστα με παγωτό μαστίχα.