Αναζήτηση - Περιεχόμενο
GoogleSiteSearch
Αναζήτηση - Κατηγορίες
Αναζήτηση - Επαφές
Αναζήτηση - Περιεχόμενο
Αναζήτηση - Ροές Ειδήσεων
Αναζήτηση - Διαδικτυακοί Σύνδεσμοι

Μαυρομάτικα με μύδια & πέστο ρόκας

Γράφτηκε από τον/την Αρετή Μουλακάκη - Chef & Food Editor
Κατηγορία: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ

Πως θα ήταν ένα τέλειο καλοκαιρινό πιάτο; Κάπως έτσι ή απλά Έτσι; Μύδια αρωματισμένα με σκόρδο που ανοίγουν την όρεξη, σβησμένα σε λευκό κρασί για να κλέψουν οξύτητα, μαυρομάτικα με την απαλή γεύση τους να σκάνε ένα ένα στο στόμα, πιπέρισμα από την γοητευτική ρόκα και το ελαιόλαδο σαν κεχριμπάρι να πέφτει πάνω τους, να τα γυαλίζει και να νοστιμίζει κάθε μπουκιά!

 

Κύριο Συστατικό : μαυρομάτικα, μύδια, ρόκα
Είδος Πιάτου : κυρίως πιάτο, ορεκτικό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: -
Τρόπος Μαγειρέματος : κατσαρόλα, τηγάνι
Βαθμός Δυσκολίας : Πολύ εύκολο
Μερίδες : για 4 άτομα

 

ΥΛΙΚΑ


500γρ. μαυρομάτικα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
Λίγα φύλλα δεντρολίβανου
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
200 ml λευκό ξηρό κρασί
600ml μύδια με το κέλυφος καθαρισμένα.
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Άνηθο & μαϊντανό
Νερό ή ζωμό λαχανικών

Για το πέστο ρόκας
1 ματσάκι ρόκας
2 κουτ. της σούπας κουκουνάρι
1 σκελίδα σκόρδο
½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Tip. Όλα τα όσπρια χρειάζονται βρασμό σε σιγανή για μην ξεφλουδίζουν. Σοτάρουμε στην κατσαρόλα με τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου ελαφρά το σκόρδο μ και προσθέτουμε τα μαυρομάτικα. Ανακατεύομε αρκετά για να μην ξεροψηθούν αλλά να πάρουν άρωμα.

Προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό μέχρι να σκεπαστούν καλά 2-3 εκατοστά πιο πάνω, καθώς και το δεντρολίβανο. Το αλάτι το προσθέτουμε προς το τέλος γιατί θα καθυστερήσει το βρασμό.

Αφήνουμε να βράσουν περίπου για 30-40 λεπτά. Στραγγίζουμε και κρατάμε το ζωμό τους. Tip Πλένουμε καλά τα μύδια και αφαιρούμε τα μουστάκια τους.

Εν τω μεταξύ σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα μύδια. Αφήνουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε το ζωμό από το βρασμό των φασολιών. Αφήνουμε περίπου 5-6 λεπτά με σκεπασμένο το σκεύος και στο τέλος αναμιγνύουμε με τα μαυρομάτικα.

Ξεπλένουμε τη ρόκα με κρύο νερό, τη στραγγίζουμε και τη βάζουμε στο μπλέντερ με το ελαιόλαδο, 2 κουταλιές κουκουνάρι, το σκόρδο και τη παρμεζάνα. Αλατοπιπερώνουμε και πολτοποιούμε το μείγμα.
Σερβίρουμε το πιάτο και κρύο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγα φύλλα ρόκας.